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Nombre del profesor: Andrea Patriarca
Tema de trabajo
Micología de Alimentos y Micotoxinas. Estrategias integradas para la prevención y control de hongos deteriorantes y toxicogénicos en alimentos.
Food Mycology and Mycotoxins. Integrated strategies for prevention and control of spoilage and toxigenic fungi in food.
Integrantes del grupo/colaboradores
Dra. Diana Ramírez Albuquerque – Becaria Postdoctoral CONICET
Lic. María Agustina Pavicich – Jefe de Trabajos Prácticos DP, Becaria Doctoral UBA
Mg. María Luisa Maldonado – Becaria Doctoral ANPCyT
Dra. Virginia Fernández Pinto – Investigadora externa INMIBO
Resumen
El grupo de investigación posee una amplia experiencia en la caracterización e identificación de hongos causantes de deterioro y productores de micotoxinas en alimentos.
Nuestro principal objetivo es proporcionar soluciones a los problemas ocasionados por estos hongos cuando contaminan los alimentos causando importantes pérdidas económicas en la industria alimentaria. Trabajamos con industrias jugueras, lácteas, panificadoras, elaboradoras de alimentos de baja humedad (golosinas y chocolates), de salsas y derivados de vegetales. Cada una de ellas representa un desafío diferente, para el cual se deben conocer los factores que determinan que un determinado hongo pueda colonizar y desarrollar en un dado alimento.
Otro aspecto relevante en nuestras investigaciones es el aporte al sector agrícola. Cuando los hongos contaminan los cultivos en el campo, o bien desarrollan en etapas postcosecha, son responsables de grandes daños, pudiendo resultar en la pérdida de un alto porcentaje de la cosecha. Además, si producen metabolitos tóxicos, denominados micotoxinas, estas se acumulan en los alimentos, representan un riesgo para la salud humana y animal e impiden la comercialización en diferentes mercados internacionales. Nuestro grupo investiga poblaciones fúngicas contaminantes de cereales, frutas y hortalizas, abarcando factores climáticos, prácticas agrícolas, y manejo en postcosecha, cruciales para el control de estos contaminantes.
Nuestro enfoque más reciente abarca un estudio integral de la cadena productiva, comenzando por la contaminación a campo, siguiendo las modificaciones de las poblaciones fúngicas en diversas etapas postcosecha, y finalizando con los efectos de la industrialización de los alimentos, en cuanto a la presencia de hongos y micotoxinas en productos procesados.
Se utilizan técnicas interdisciplinarias que abarcan la micología tradicional, biología molecular y técnicas analíticas de detección, como GC-MS, HPLC-UV-MS y MS/MS. Mantenemos colaboraciones con universidades y centros de investigación del exterior, como UGent (Bélgica), Cranfield University (Reino Unido), Technical University of Denmark (Dinamarca), Universidad de Lleida y Universidad de Extremadura (España), además del INTA y Universidades Nacionales (UNCPB, UNQ, UNRN).
Abstract
The research group has a broad experience in the characterization and identification of fungi spoiling and producing mycotoxins in food.
Our main objective is providing solutions to the problems produced by these fungi when they contaminate food, causing substantial economic losses to the food industry. We work with juice, dairy, and bakery industries, low humidity products (candy and chocolates), sauces, and vegetable-derived products. Each one of them represents a different challenge, for which it is necessary to know the factors which determine that a particular fungus can colonize and grow in each food.
Another relevant aspect of our research field is our contribution to the agricultural sector. When fungi contaminate crops in the field or develop in postharvest stages, they are responsible for severe damage, including high yield losses. Moreover, if they can produce toxic metabolites, named mycotoxins, these accumulate in food, representing a health risk to human and animals and preventing international commercialization. We study fungal populations that contaminate cereals, fruits and vegetables, including climatic factors, agricultural practices, and postharvest management, crucial for their control.
Our most recent approach consists on an integral study of the productive chain, starting from contamination in the field, following the evolution of fungal populations during postharvest, and analyzing the effect of food industrialization on the presence of fungi and mycotoxin in processed products.
We apply interdisciplinary techniques, traditional mycology, molecular biology, and diverse analytical detection techniques, such as GC-MS, HPLC-UV/MS and MS/MS. We collaborate with universities and research centers abroad, such as UGent (Belgium), Cranfield University (UK), Technical University of Denmark (Denmark), Universitat de Lleida and Universidad de Extremadura (Spain), besides INTA and National Universities (UNCPB, UNQ, UNRN)
Publicaciones seleccionadas/Selected publications
From field to process: How storage selects toxigenic Alternaria causing mouldy core in red delicious apples. Pavicich, M.A., Cárdenas, P., Pose, G.N., Fernández Pinto, V., Patriarca, A. International Journal of Food Microbiology (2020). DOI: 10.1016/j.ijfoodmicro.2020.108575.
Natural occurrence of Alternaria mycotoxins in malting barley grains in the main producing region of Argentina. Castañares, E., Pavicich, M.A., Dinolfo, M.I., Moreyra, F., Stenglein, S.A., Patriarca, A. Journal of the Science of Food and Agriculture (2020). 100:1004-1011.
Understanding the effect of postharvest tomato temperatures on two toxigenic Alternaria strains: growth, mycotoxins, and cell-wall integrity-related gene expression. da Cruz Cabral, L., Rodriguez, A., Delgado, J., Patriarca, A. Journal of the Science of Food and Agriculture (2019). 99: 6689-6695.
Can discrepancies between Fusarium graminearum trichothecene genotype and chemotype be explained by the influence of temperature in the relative production of 3-ADON and 15-ADON? Ramírez Albuquerque, D., Patriarca, A., Fernández Pinto, V. Fungal Biology (2019). DOI: 1016/j.funbio.2019.09.004.
Differential response to synthetic and natural antifungals by Alternaria tenuissima in wheat simulating media: Growth, mycotoxin production and expression of a gene related to cell wall integrity. da Cruz Cabral, L., Delgado, J., Patriarca, A., Rodriguez, A. International Journal of Food Microbiology (2019). 292: 48-55.
Secondary metabolite profiles of small-spored Alternaria support the new phylogenetic organization of the genus. Patriarca, A., da Cruz Cabral, L., Pavicich, M.A., Nielsen, K.F., Andersen, B. International Journal of Food Microbiology (2019). 291: 135-143.
Water activity and temperature effects on growth of Eurotium species isolated from animal feeds. Greco, M., Pardo, A., Pose, G., Patriarca, A. Revista Iberoamericana de Micología (2018). 35: 39-48.
Temperature and water stress impacts on growth and production of altertoxin-II by strains of Alternaria tenuissima from Argentinean wheat. Patriarca, A., Medina, A., Fernández Pinto, V., Magan, N. World Mycotoxin Journal (2014) 7(3): 329-334.